Share |

Homeopaattiset lääkeaineet

"Homeopaattisella valmisteella tarkoitetaan lääkevalmistetta, joka on valmistettu homeopaattisista kannoista Euroopan farmakopeassa kuvatulla homeopaattisella menetelmällä.” (Fimea).  Homeopaattiset valmisteet ovat Suomessa lain mukaan rekisteröityjä lääkevalmisteita, joita valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. 

Homeopaattisia lääkeaineita (eli lääkevalmisteita) valmistetaan mitä erilaisimmista lähtöaineista; kasveista, mineraaleista, eläinkunnasta tai vaikkapa äidinmaidosta. Jotkut lähtöaineet ovat todella myrkyllisiä, mutta myrkkyvaikutus poistuu valmistusprosessin aikana, kun lähtöainetta laimennetaan kerta toisensa jälkeen. Homeopaattiset lääkeaineet valmistetaan lääketehtaissa ja niitä myydään apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa. Erilaisia homeopaattisia lääkeaineita on tällä hetkellä olemassa jo yli 8000.  

Homeopaattiset lääkeaineet eivät siis ole sama asia kuin rohdokset tai luontaistuotteet, joihin ne joskus sekoitetaan. Ne eivät voi aiheuttaa allergisia reaktioita, koska ne eivät sisällä proteiineja, joihin elimistö voisi reagoida. Homeopaattiset lääkeaineet eivät myöskään rasita tai vahingoita maksaa tai munuaisia, koska ne eivät sisällä käytännössä muuta kuin vettä. Joskus kuulee kuitenkin varoituksia maksavaurioista, mutta se osoittaa, ettei henkilö tiedä mitä homeopaattiset lääkeaineet ovat. Varoitukset olisivat paikallaan vain, jos ihminen olisi allerginen vedelle tai jos vesi pieninä annoksina vahingoittaisi maksaa. 

Homeopaattisen lääkeaineen jälkeen voi tulla reaktioita, vaikkapa ihottumia. Samoin oireet voivat hetkellisesti jopa pahentua. Tällöin kysymys on siitä, että on valittu hyvä homeopaattinen aine, mutta se on annettu liian korkeassa vahvuudessa, eli potenssissa. Immuniteettijärjestelmä saa turhan kovan tönäisyn ja reagoi liikaa. Tämä on harvinaista ja korkeita vahvuuksia käyttävät vain homeopaatit, jotka osaavat ottaa tämän huomioon. Tämän vuoksi itsehoidossa on kuitenkin turvallisinta käyttää vain alhaisempia vahvuuksia.  

Homeopaattiset lääkeaineet parantavat tukien ja vahvistaen kehon omaa parantavaa järjestelmää, eivät ainoastaan poistamalla oireita. Ne toimivat ikään kuin impulssina omalle immuniteetille ja nopeuttavat akuutin taudin luonnollista kulkua, sekä vähentävät jälkitautien esiintymistä. 

 Vielä ei osata aukottomasti selittää, mihin homeopaattisten lääkeaineiden vaikutus perustuu. Tiedemiehet tutkivat tätä kiinnostavaa aihetta ja tähän mennessä on voitu osoittaa, että homeopaattisissa laimennoksissa on jäljellä nanokokoisia hiukkasia lähtöaineista. Homeopaatit puhuvat paljon energiasta ja veden muistista. Nykyisen ymmärryksen mukaan vesimolekyylit tosiaan järjestäytyvät eritavoin, riippuen siitä, mitä vedessä on ollut. Aihe on kiehtova, mutta selitystä sille, miksi homeopaattiset lääkeaineet saavat aikaiseksi konkreettisia muutoksia fyysisessä kehossa ei osata vielä antaa. Vuosisatojen kliinisen kokemuksen perusteella homeopatia on kuitenkin vaikuttavaa. Itse olen todennut sen asiakkaideni kautta päivittäin jo vuosikymmenen ajan.