Share |

Kysymyksiä ja vastauksia homeopatiasta.

 

Mitä homeopatia on ?

Homeopatia on  vakiintunut lääketieteellinen järjestelmä. Se on maailmassa  toiseksi eniten käytetty hoitomuoto heti koululääketieteen jälkeen. Euroopassa se on arkipäivää ja hyvinkin tunnettu hoitomuoto, monilla tahoilla sairasvakuutus korvaa myös homeopaattisen hoidon.  Homeopatia on holistinen, eli kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa jokaiselle ihmiselle etsitään yksilöllinen, juuri hänelle sopiva homeopaattinen lääkeaine

Mitä homeopaattiset lääkkeet ovat?

 Usein homeopaattisiksi aineiksi virheellisesti kutsutaan milloin mitäkin; rohdoksia, yrttejä tms. Homeopaattiset lääkeaineet ovat kuitenkin täysin eri asia. Ne on valmistettu erityisen menetelmän mukaan mitä erilaisimmista lähtöaineista; kasveista, mineraaleista tai vaikkapa maidosta. Homeopaattinen lääkeaine on niin voimakkaasti laimennettua, että siinä ei ole jäljellä lähtöainetta (tai lähtöainetta on alle Avogadron vakion / mooli, eli ei mitään).

 Kraanavedellä siis hoidellaan ?

 Ihan totta! Tiede ei ole vielä pystynyt näyttämään, mitä ihmettä siinä vedessä voi olla niin erikoista, joskin sitä tutkitaan kokoajan.

 Raskalainen Nobel palkittu fyysikko Luc Montagnier on tutkinut  homeopaattisia lääkeaineita ja pystynyt mittaamaan vesiliuoksessa erilaisten virusten  dna:n  välittämän elektromagneettisen signaalin, vaikka itse ainetta ei liuoksessa enää ole.  Nanopartikkelit ovat toinen homeopaattisten liuosten vaikuttavuuden mahdollinen selitysmalli.

 Tiede kehittyy jatkuvasti, ehkäpä lähitulevaisuudessa saamme selityksen tähänkin!

 Miten homeopaattisen lääkkeet voivat vaikuttaa?

 Hyvä kysymys.  Ei siitä ole mitään varmaa ”tieteellistä” näyttöä, ei kukaan osaa tyhjentävästi ja aukottomasti sitä vielä selittää. Sama tilanne on kyllä monissa käytössämme olevissa kemiallisissakin lääkeaineissa (monet nukutusaineet).  

 Kokemuksen perusteella kuitenkin voidaan sanoa, että ne vaikuttavat!!. Me homeopaatit ajattelemme, että oikein valittu lääkeaine aktivoi kehon oman immuniteetin, antaa sille juuri sopivan lempeän tökkäisyn toimimaan vähän tehokkaammin, jotta tauti paranee.(Joskus tökkäisy on turhan kova, siitä alla).

 Onko homeopatialla vain placebovaikutus?

Varmasti osa vaikutuksista on placeboa, ihan niin kuin kemiallisissakin lääkkeissä tai vaikkapa polvileikkauksissa!  Suomalaisessa tutkimuksessa verrattiin rappeumaperäisen nivelkierukkarepeämän leikkaushoitoa lumekirurgiaan. Leikkausryhmään ja lumeryhmään kuuluneet potilaat olivat yhtä tyytyväisiä tilanteeseensa vuoden kuluttua operaatiosta. Kummassakin ryhmässä yli 90 prosenttia olisi valinnut käytetyn hoitomuodon uudelleen.

 Placebo tarkoittaa sitä, että ihminen paranee ihan oikeasti,  kun vain uskoo paranevansa.  Sehän on aivan mahtavaa!! Voihan se olla, että me homeopaatit olemme niin vakuuttavia, että  asiakkaat uskovat meihin niin kovasti ja paranevat. Mutta tosiaan homeopatia toimii tehokkaasti varsinkin pikkuvauvoilla ja  elämillä ja jopa kasveilla, joten placebosta ei ainoastaan ole kysymys.  

 Lääkärini varoitti allergisista reaktioista ja maksavaurioista?

 Joskus varoitetaan,  että homeopaattiset lääkeaineet saattavat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita tai maksavaurioita. Se on mahdollista vain, jos henkilö on allerginen vedelle tai jos vesi pieninä annoksia vahingoittaa maksaa.

Joskus homeopaattisen aineen jälkeen tosin tulee turhan voimakkaita reaktioita, vaikkapa voimakkaita ihottumia. Tällöin kysymys on siitä, että on valittu hyvä homeopaattinen aine, mutta se on annettu liian korkeassa potenssissa. Immuniteettijärjestelmä saa turhan kovan tönäisyn ja reagoi liikaa. Tämä on todella harvinaista, ensiksikin siksi, että on vaikeaa löytää ihan täsmäaine ja toiseksi siksi, että harvoin käytetään liian korkeita potensseja. Korkeita käyttävät vain homeopaatit, jotka yleensä tietävät mitä tekevät.

 Mitä homeopaatti tekee?

 Homeopaatti etsii asiakkaalleen juuri hänen kokonaisuuteensa sopivan lääkeaineen. Ei riitä, että tiedetään että lapsella on korvatulehdus, pitää tietä millaisella lapsella se tulehdus on !

 Homeopaatti siis pyrkii haastattelun avulla, juttelemalla, katsomalla ja huomioimalla muodostamaan mahdollisimman tarkan käsityksen potilaasta sekä vaivasta ja valitsemaan kokonaisuutta vastaavan homeopaattisen lääkeaineen. Mitä paremmin lääke on valittu juuri kyseessä olevalle ihmiselle, sen tehokkaammin se toimii! Tämä on muuten ongelma homeopatian tutkimuksessa; harvoin sama aine tehoaa samaan vaivaan eri ihmisellä.

Kroonisissa vaivoissa lääkettä saatetaan ottaa pidempiä aikoja ja tilannetta seurataan välillä seurantakäynnein. Periaatteena on, että olo kohentuu kokoajan pikkuhiljaa.

Akuuteissa vaivoissa helpotusta tulee hyvin nopeasti, parhaimmillaan tunneissa, eikä lääkkeitä tarvitse käyttää kuin muutamia kertoja.

Kaverini kävi homeopaatilla ja sai hyvän lääkkeen häneltä - minulle se ei toimi. Onko kaverini kajahtanut kun väittää että lääke toimii?

Homeopaattista lääkeainetta ei voi valita pelkän yhden oireen tai diagnoosin perusteella. Jos et ole kaverisi täydellinen kopio, hänelle toimivat aineet eivät ehkä toimi sinulle.

Homeopatiassa pitää tietää millainen ihminen sairastaa ja miten oireet juuri hänellä ilmenevät.  Esimerkiksi yskään on olemassa yli 200 homeopaattista lääkeainetta, närästykseen 274.  Näistä sitten valitaan täsmäaine kokonaisuuden mukaan, esimerkiksi näin:

Maija, 35v, kirjanpitäjä, pikkutarkka ja siisti, erittäin tunnollinen työssään, (käy joskus sunnuntaisin tekemässä rästityöt omalla ajallaan että maanantaina on pöytä siistinä), pelkää kovasti että mahaoireet ovat kuitenkin merkki syövästä (on käynyt jo neljällä eri lääkärillä,  maha on tutkittu ja tähystetty moneen kertaan,  ajatteli vielä katsoa mitä tuo homeopaatti sanoo….)tai entä jos se onkin sydäninfarkti? Joskus Maija herää puolen yön aikaan sydämen tykyttelyyn eikä saa sen jälkeen oikein unta. Maija on tunnollisesti noudattanut terveellistä ruokavaliota jo vuosia, nyt hän on syönyt Somacia jo neljä kuukautta, mutta ei se oikein auta, sitä paitsi pakkausselosteessa sanottiin, että vain kolmen viikon kuureja. Maija saa homeopaatilta Arsenicumia ja paranee.

Kalle , 46v, menestyvä yrittäjä IT –alalla. Vaimo lähetti hänet homeopaatille .  Ympäri pyöreitä päiviä, monet projektit päällekkäin ja kaikki hanskassa, menee loistavasti! Puhelin soi vastaanotolla monta kertaa,  ”Sori mun on pakko ottaa tää”.  Kalle golfaa viikonloput asiakkaiden kanssa, parit oluet ja Gintonicit kuuluvat asiaan. Aamulla pannu mustaa kahvia ennen ensimmäistä palaveria.  Pinna joskus vähän kireänä, hermo menee vaikkapa liikenteessä, kun jotkut mummot eivät löydä sitä ykkösvaihdetta valoissa.  Kalle saa Nux Vomicaa, ei muista ottaa sitä , kunnes jossain vaiheessa se putoaa auton hanskalokerosta ja Kalle nappaa muutaman – ja maha on kunnossa monta päivää  eikä niskakaan ole jumissa, varmaan ihan sattumaa, mutta Kalle nappaa jatkossa aina välillä Nuxit kun oikein korventaa, sama sattuma toistuu….

Nux -V tuskin auttaisi Maijaa , eikä Maija Arsenicum tekisi Kallelle sen enempää kun sokeri kahvissa!

 Onko homeopaatti ihmeparantaja?

No ei! Kuka vaan voi kouluttautua homeopaatiksi, se vaatii 4-5 vuoden opiskelun ja hyvän englanninkielen taidon. Kaikkea ei homeopatialla voi parantaa,  irronnutta kättä ei voi uudelleen kasvattaa, eikä muitakaan elimistön patologisia muutoksia peruuttaa. Eli vaikkapa reuman muotoilemia niveliä ei saada enää oiottua, mutta tulehdus voidaan parantaa ja estää näin taudin eteneminen