Share |

Vesirokko

Vesirokon ensioireita ovat matala kuume ja päänsärky. Parin päivän kuluessa kasvoihin ja rintaan nousee sairaudelle tyypillistä ihottumaa. Ihottuma leviää vähitellen muualle kehoon, joskus jopa suun limakalvoille. Kuume kohoaa 39-40 asteen tienoille.

Sairaus kestää yleensä viikon verran ja useimmissa tapauksissa menee ohi suhteellisen lievänä. Mitä nuorempi lapsi, sen lievempänä oireet yleensä tulevat.

Vie lapsi lääkäriin jos

- alle kaksivuotiaalla kuumetta on yli 39 astetta eikä se laske vuorokauden  kuluessa

- kuume on yli 40,5 astetta

- kuume jatkuu ihottuman häviämisen jälkeen.   

- on yskää ja hengitysvaikeuksia tai lapsi on veltto ja haluton

 

HOMEOPAATTINEN HOITO

Yleisesti homeopaattisia aineita ei voida valita pelkän taudin nimen perusteella, vaan valinnassa on huomioitava kunkin potilaan yksilölliset oireet. Vesirokko on kuitenkin oireiltaan useimmilla niin samankaltainen, että on mahdollista valita vain pienestä määrästä lääkeaineita. Jos tuntuu, että oirekuva ei sovi näihin ja / tai oireet ovat kovin voimakkaita, ota yhteyttä.

Pulsatilla : Kuume voi olla alhainen ja ihottumat lieviä, mutta lapsi on itkuinen, poloinen ja haluaa olla sylissä. Kutina pahenee lämmöstä, joten lapsi haluaa riisua vaatteet ja olla viileässä. Iltaisin on erityisen hankalaa. Kuumeesta huolimatta lapsi ei ole janoinen. Nuha voi olla kellertävää/ vihertävää.

Rhus Tox: Kutina on kova ja lapsi on erittäin levoton. Nukkumaanmeno on hankalaa, koska on vaikea olla paikoillaan jotta nukahtaisi. Ei niinkään niin poloinen kuin Pulsatilla. Kutina on pahinta erityisesti yöllä ja kylmässä, sitä helpottaa lämmin kylpy. Lapsi raapii kovasti.  Rakkulat ovat suuria ja niistä voi tulla eritteitä kun niitä raapii.

Antimonium Tartaricum:   Lapsella on kova yskä, kuulostaa rohisevalta. Lima tuntuu vain rohisevan keuhkoputkissa mutta ei tule pois. Ihottuma voi olla laajoilla alueilla, siitä tulee keltaista, hunajannäköistä eritettä.  Kielellä on usein valkoinen kate.

Mercurius:  Kova kuume yöllä, hikoilee runsaasti. Isot rakkulat joissa on märkää, tulehtuneet ja kipeät. Lapsi on kovin sairas. Mikään lämpötila ei tunnu hyvältä, on liian kuuma tai kylmä kokoajan. Pahanhajuinen hengitys ja kaikki oireet voimakkaasti pahemmat yöllä.

Belladonna :  Kova kuume,  lapsi ei halua siitä huolimatta juoda. Kuume nousee useimmiten iltapäivällä ja jatkuu iltaan. Lapsi ei hikoile vaan on polttavan kuuma, kädet ja jalat saattavat olla jääkylmät siitä huolimatta. Ihottuma ei ole niinkään pahana.

Sulphur:  Usein hyvä aine kun vesirokko on jo pois menossa mutta ihottuma on vielä kuivana ja rupisena. Kutinaa pahentaa lämpö.

Kaurakylpy rauhoittaa kutinaa: Kylpyveteen pari kourallista tehosekoittimella jauhettuja kauraryynejä.